Lars Brekke

948378D6A67Ac0D7C7C6728581B072Ab Xl

Einar Granums Kunstpris for 2009 er tildelt Lars Brekke.

Prisen deltes ut Lørdag 14. November på GAD galleri, Tøyen med musikals innslag av Nils Beck.

Lars Brekke (født i 1983) er en ung kunstner som har markert seg på flere utstillinger med performance, video og skulptur. Brekke har tidligere drevet med elektronisk populærmusikk under navnet Vildensky og var allerede etablert i electronicamusikk før han beveget seg mot kunsten. Fra musikkprosjektet sprang det ut en iscenesettelse av en romantisk dandy-skikkelse kombinert med en interesse for psykedeliske utrykk. «Norwegian pedal pumping», en video laget i samarbeid med Mathias Faldbakken, ble kjøpt inn av Museet for Samtidskunst i 2009.

Juryen sier

Lars Brekke viser en gjennomgående interesse for det glamorøse, det sanselige, det skjønne og det forgjengelige. Felles for de forskjellige prosjektene hans er tematiseringen av subjektet og den maskuline kroppen som estetisk objekt. Han fokuserer på mannekroppen i en tid der kvinnekroppen nærmest er blitt over analysert.

Verkene hans er uforutsigbare og undersøkende, til tider både kitchy og overskridende. Vi inviteres inn i en verden hvor sårbarheten og forgjengeligheten som ligger i ungdommelig skjønnhet kommer til syne. Det er et eksistensielt kunstnerskap som speiler og problematiserer vår tids fokus på kropp, identitetskapning og overflate i konsumersamfunnet.

Lars brekke vekker til live klassiske idealer fra kunsthistorien. Betrakteren blir presentert for en iscenesettelse av en mannlig skjønnhet som har referanser til både antikkens idealer, nyromantikkens narsissisme, medias estetiserte kjønnsroller og performance og teaterhistorie.

Nominasjonskomiteen for kunstprisen har i år bestått av billedkunstner Ebba Bring, kurator og billedkunstner Marianne Zamecznik og kunstkritiker André Gali.

Juryen har bestått av juryleder og professor Per Einar Granum, billedkunstnere Hege Nyborg og Geir Harald Samuelsen.

Søk nå